Siirry pääsisältöön

"Äiti, kuinka monta yötä?" - viikonpäivät haltuun

Jos ei osaa viikonpäiviä, on vastaus "tiistaina" aika hyödytön. Ensinnäkään ei tiedä, minkä nimistä päivää juuri nyt eletään. Toisekseen ei voi myöskään hahmottaa, että milloin se tiistai sitten on. "Kuinka monta yötä?" onkin suosittu kysymys, kun 3-5 -vuotias lapsi koettaa laittaa odottamansa ajankohdan jonkinlaiseen mittakaavaan. Yöt sentään toistuvat, joten niitä voi yrittää laskea.

"Äiti mä en tiiä kauan siihen on!", tuskaili meidän temperamenttinen viisivuotias, kun vastasin:" tiistaina". Hän olisi varmasti hahmottanut vastauksen edes jotenkuten, jos olisin vastannut "toisena omakerhopäivänä". Meillä on aika säännöllinen viikkorytmi esikoisen käydessä koulussa. Keskimmäinen menee ma, ti ja ke muutaman tunnin virikekerhoon aamusta, torstaina on MLL:n perhekahvila ja perjantaina perhekerho. Lisäksi toki vielä harrastuspäivät, yksi molemmilla pojilla (vauvan harrastus on tällä hetkellä kulkea kaikkialla mukana).

Esikolla oli juurikin neljä-viisivuotiaana jääkaapin ovessa minun piirtämäni "viikkokalenteri", jotta viikonpäivät ja siten myös ajankuluminen saataisiin joten kuten selville. Nyt heräsin tekemään samanlaisen keskimmäiselle. Hän oli kovin innostunut auttamaan, joten yhteistyöllä syntyi uusi kalenteri vain hänelle jääkaapin oveen. Itse olin ajatellut pitkästä aikaa piirrustella ja taiteilla jotain hienoa, mutta mikäs sen hienompaa kuin innokas apuri, joka halusi itse kirjoittaakin viikko-ohjelmansa.. 

Nimensimme viikonpäivät kuvasymboleilla, jotta lukutaidottoman on helppo palauttaa samalla kirjaimella alkavan viikonpäivän nimitys mieleensä: mato maanantai, tikkutiistai, kettu keskiviikko, tonni torstai, peukku perjantai, laku lauantai ja suklaa sunnuntai. Sanat toki esiin kuitenkin, koska 5-vuotiasta kuitenkin jo kiinnostaa kirjaimet, kirjoittaminen ja lukemisen alkeet. Lapsi halusi itse myös kirjoittaa omaan kalenteriinsa ja koristella sitä. Myös päivien nimitykset on valittu lapsen mielenkiinnon mukaan. 😊 Hymiö-magneetti liikkuu päivää merkitsemässä. Tänään oli tärkeää heti aamulla saada siirtää magneetti oikeaan kohtaan.

Esikolla oli laminoitu versio, johon askartelin magneetit eri toiminnoista ja niitä siirreltiin. Nyt vain piirrettiin paperiin, kesäksi sitten tarvitaa uusi.. Täytyy tähän väliin todeta, että jotenkin mystisesti sitä aikaa oli sen yhden lapsen kanssa enemmän..

Varmaan hienoja valmiitakin pohjia on Pinterest tms. pullollaan, mutta me teimme tällaisen karvalakkikalenterin, koska lapsi oli niin innostunut ja ajattelen, että tässä lapsen oma osallisuus on tärkeä. Hellyttävää oli myös se into, jolla keskinäinen halusi itse kirjoittaa kalenteriinsa. En saanut yhtään neuvoa, vaikka sisäisen opettajani olisi tehnyt mieli, vaan sain tehdä vain mallin, jonka jälkeen lapsi itse kirjoitti. Ja minä äitinä sain vain jäädä ihailemaan lapseni mahtavaa taitoa kopioida vain katsomalla kirjaimia omaan tekstiinsä (jokaisen äidin mielestähän oma lapsi on poikkeuksellisen taitava ja lahjakas, kuten myös omanikin toki!).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP3 Virpomisvitsan koristeet pääsiäisenä 2018

Joka vuosi ajattelen, että tämä vuonna tehdään vitsat ajoissa. Joka vuosi ne tehdään hiki hatussa illalla ennen virpomisaamua. Ja perinteistähän ei luovuta, joten tänään paperisilppu lentää ja EriKeeperiä löytyy jännittävistä paikoista meidän keittiössä (koska askarrellaan tässä perhekokoon suhteutettuna pienehkössä keittiössä). Höyhenet laitoin boikottiin eettisistä syistä, koska se valinta on helppo tehdä. Höyhenet on helppo jättää pois, eivätkä valmiit vitsat itke niiden perään. Sitä paitsi olen aina inhonnut niiden kiinnittämistä! Rautalankaa on lasten kanssa hankala kieputtaa, käytännössä sen teen aina minä, ja teipillä kiinnitetyt löytyvät virpomisreitiltä oksien jääden täyteen läpinäkyvää teippiä. Tänä vuonna meillä TOP 3 koristeeksi vitsoihin päätyivät: 1. Taitellut haitaramadot, tai ajankohtaisemmin karvamadot: Haitarimato tehdään liimaamalla kaksi paperisuikaletta L-kirjaimen muotoon ja sitten taittelemalla vuorotellen suikale toisen päälle. Loppuun taas tilkka li

Rusetti-piñata ja helppo rusetinsolmimisohje

Ystäväni lapsella on tyttären 5-v synttäriteemana hauskasti rusetti. Tein sankarille lahjaksi paperimassasta piñatan, jonka hajoittamisesta omat lapset ovat koko tekoprosessin ajan haaveilleet. "Äiti, saanko lyödä ton mäsäksi?" on ollut usein kysytty kysymys viikon ajan, kun tämä on eri vaiheissaan ja työvälineineen "koristanut" meidän keittiönpöytä.  Aiemmin olen tehnyt jo jutun  omien lasten lohikäärme- ja autopiñatoista . Näitä on hauska tehdä! Piñata on koristeltu ruseteilla ja kultahileellä. Sisällöksi valitsin tällä kertaa kettukarkit ja pienet vaahtokarkit. Jätin ne pusseihinsa, mutta tein pusseihin pienet raot, jotta ilma pääsee ulos ja näin sain karkkipussit pienemmästä raosta mahtumaan piñatan sisään. Tästä piñatan teko alkaa: Erikeeperiä sekoitettuna lämpimään veteen, johon kastetaan sanomalehden suikaleet. Tämän jälkeen ne liimaillaan puhalletun ilmapallon päälle. Pallo kannattaa laittaa esim. rasian päälle, jottei se liimaudu pöytään. Tein ka

Sormiruokailijan äidinmaitoiset omenapiirakat

Tätä reseptiä varten tein pari epäonnistunuttakin kokeilua, jotka nekin kyllä upposivat meidän hyvin syövän pikkuneidin suihin hyvällä ruokahalulla. En ollut kuitenkaan itse tyytyväinen koostumukseen, mutta tämä kehittely tuntui nyt tuottavan tulosta. Varmasti olisin löytänyt ihan hyvän reseptin netin syövereistäkin, sillä tuskin olen ihan ainoa sormiruokakokkailija, mutta oikeasti minulle on helpompi nopeasti ruuan tekemisen ohessa testata äkkiseltään omaa päähänpistoani, kuin paneutua tutkimaan nettiä. Vähän oudoltahan tämä näin kirjoitettuna näyttää, mutta näin se vain on 😁. Muffinsseista tuli ihanan kuohkeita ja aidon muffinssin oloisia 😍. Ohje on tietysti sokeriton ja tehty mihinkäs muuhun, kuin omaan äidinmaitooni, jota pakastimesta kovaa vauhtia koetan hyötykäyttää. Omenamuffinssit äidinmaitoon  (n. 4 kpl) Puolikas banaani 1 kananmuna 3 rkl vehnäjauhoja 3 rkl vauvan hienoa kaurapuurojauhetta 1/4 tl eli ihan pieni ripaus leivinjauhetta 3 rkl äidinmaitoa 1 rkl ö