Siirry pääsisältöön

Virkattu tiskirätti hygieenisestä ja ekologisesta(?) bambulangasta

Sain kerran lahjaksi bambulangasta neulotun tiskirätin, jota olen saanut kynsin ja hampain puolustella  kertakäyttörätteihin tottuneen mieheni roskiinheittopyrkimyksiltä. Tätä rättiä olen nyt jo vuoden päivät käyttänyt ja pessyt ihan normipyykin joukossa ajoittain. Etuna kertiksiin olen huomannut sen, että tämä rätti ei ala haista, kuten kertisrätit. Kertisrättejäkin meillä silti on ns. "kakkosrätteinä" keittiössä ja miehellä vessanpesurättinä.

Netistä tilasin alemyynneissä bambulankoja, jotka saapuivatkin seuraavana arkipäivänä. Alehinnoilla oli varaa äitiyslomalaisenkin ottaa varastoon söpön värisiä lankoja <3. 

Niinpä halusin sellaisen toisenkin. Virkkaaminen on neuolomiseen verrattuna mulle mukavampaa puuhaa, joten lähdin virkkaamaan muutaman netistä löytämäni ohjeen selattuani ihan kokeilufiiliksellä. Olen todella huono noudattamaan ohjeita ja suunnitelmia, ja virkkaamisessa on se kiva puoli, että soveltaminen ja keskenkaiken jonkin uuden jutun keksiminen on helppoa. Tiskirätin tapauksessa hieman vinot reunatkaan eivät lainkaan haittaa :).

Rätin keskelle sydän, tietysti ;) .
Virkkasin ensin kolmosen koukulla haluamani leveyden ketjusilmukoita (53kpl), sitten tein 8 kerrosta pylväitä. Sen jälkeen jatkoin samoin, mutta saadakseni keskelle sydämen, tein tulevilla kierroksilla ketjusilmukan sydämen rajaksi. Lopulta taas 8 pylväskierrosta.Virkkasin vielä työn ympäri reunuksen, jossa toistuu kaksi pylvästä+ketjusilmukka, paitsi kulmissa kolme pylvästä.

Kehitettävää jäi, vähän epäkesko muoto, mutta asiansa tämä ajaa.
Bambusta materiaalina on monenlaista mielipidettä ja faktaa. Lankakaupat mainostavat bambua antibakteerisena ja ekologisenä, mutta koko totuus se ei ole. Itsekin mielelläni kannattaisin luomua ja ekologista materiaalia, mutta näitä on vaikea löytää, etenkin kun hinta vääjäämättä merkitsee näin kotiäitinä. Löysin kyllä nettikaupan, jossa toivomaani oli tarjolla, mutta hinta langoille oli melko suuri, etenkin kun ei ollut aikaa kunnolla perehtyä siihen, kuinka luotettavia kaupan väitteet ekologisuudesta ovatkaan.

Tässä vielä aiheeseen liittyviä linkkejä:
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/12/bambu-ekologinen-vai-vahemman-paha.html
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/materiaaliopas-bambu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP3 Virpomisvitsan koristeet pääsiäisenä 2018

Joka vuosi ajattelen, että tämä vuonna tehdään vitsat ajoissa. Joka vuosi ne tehdään hiki hatussa illalla ennen virpomisaamua. Ja perinteistähän ei luovuta, joten tänään paperisilppu lentää ja EriKeeperiä löytyy jännittävistä paikoista meidän keittiössä (koska askarrellaan tässä perhekokoon suhteutettuna pienehkössä keittiössä). Höyhenet laitoin boikottiin eettisistä syistä, koska se valinta on helppo tehdä. Höyhenet on helppo jättää pois, eivätkä valmiit vitsat itke niiden perään. Sitä paitsi olen aina inhonnut niiden kiinnittämistä! Rautalankaa on lasten kanssa hankala kieputtaa, käytännössä sen teen aina minä, ja teipillä kiinnitetyt löytyvät virpomisreitiltä oksien jääden täyteen läpinäkyvää teippiä. Tänä vuonna meillä TOP 3 koristeeksi vitsoihin päätyivät: 1. Taitellut haitaramadot, tai ajankohtaisemmin karvamadot: Haitarimato tehdään liimaamalla kaksi paperisuikaletta L-kirjaimen muotoon ja sitten taittelemalla vuorotellen suikale toisen päälle. Loppuun taas tilkka li

Rusetti-piñata ja helppo rusetinsolmimisohje

Ystäväni lapsella on tyttären 5-v synttäriteemana hauskasti rusetti. Tein sankarille lahjaksi paperimassasta piñatan, jonka hajoittamisesta omat lapset ovat koko tekoprosessin ajan haaveilleet. "Äiti, saanko lyödä ton mäsäksi?" on ollut usein kysytty kysymys viikon ajan, kun tämä on eri vaiheissaan ja työvälineineen "koristanut" meidän keittiönpöytä.  Aiemmin olen tehnyt jo jutun  omien lasten lohikäärme- ja autopiñatoista . Näitä on hauska tehdä! Piñata on koristeltu ruseteilla ja kultahileellä. Sisällöksi valitsin tällä kertaa kettukarkit ja pienet vaahtokarkit. Jätin ne pusseihinsa, mutta tein pusseihin pienet raot, jotta ilma pääsee ulos ja näin sain karkkipussit pienemmästä raosta mahtumaan piñatan sisään. Tästä piñatan teko alkaa: Erikeeperiä sekoitettuna lämpimään veteen, johon kastetaan sanomalehden suikaleet. Tämän jälkeen ne liimaillaan puhalletun ilmapallon päälle. Pallo kannattaa laittaa esim. rasian päälle, jottei se liimaudu pöytään. Tein ka

Sormiruokailijan äidinmaitoiset omenapiirakat

Tätä reseptiä varten tein pari epäonnistunuttakin kokeilua, jotka nekin kyllä upposivat meidän hyvin syövän pikkuneidin suihin hyvällä ruokahalulla. En ollut kuitenkaan itse tyytyväinen koostumukseen, mutta tämä kehittely tuntui nyt tuottavan tulosta. Varmasti olisin löytänyt ihan hyvän reseptin netin syövereistäkin, sillä tuskin olen ihan ainoa sormiruokakokkailija, mutta oikeasti minulle on helpompi nopeasti ruuan tekemisen ohessa testata äkkiseltään omaa päähänpistoani, kuin paneutua tutkimaan nettiä. Vähän oudoltahan tämä näin kirjoitettuna näyttää, mutta näin se vain on 😁. Muffinsseista tuli ihanan kuohkeita ja aidon muffinssin oloisia 😍. Ohje on tietysti sokeriton ja tehty mihinkäs muuhun, kuin omaan äidinmaitooni, jota pakastimesta kovaa vauhtia koetan hyötykäyttää. Omenamuffinssit äidinmaitoon  (n. 4 kpl) Puolikas banaani 1 kananmuna 3 rkl vehnäjauhoja 3 rkl vauvan hienoa kaurapuurojauhetta 1/4 tl eli ihan pieni ripaus leivinjauhetta 3 rkl äidinmaitoa 1 rkl ö