Siirry pääsisältöön

Suomen synttärit

Tänään Suomi on satavuotias. Onnea Suomi!💖

 Meillä keskimmäinen rakastaa synttäreitä (vaikka juurikaan kavereita ei ole vielä karttunut, eikä sitä myöten synttärikutsujakaan) ja jo viikonloppuna aiheesta puhuttaessa pieni ihminen alkoi toiveikkaasti puhua siitä, mitä herkkuja Suomen synttäreillä ehkä olisikaan tarjolla. "Pidetäänkö ne Suomen synttärit HopLopissa?", oli myös yksi hellyttävin esitetty kysymys (tämän kohta 5-v:n suurin toive on saada kutsu HopLop-juhliin, joissa sosiaalinen isoveljensä on jo vuosia käynyt).

Synttäriohjelmaa meillä olikin tänään. Tein äidin vanhalla, lähes esihistoriallisella, piparitaikinareseptillä maailmaan parhaimman piparitaikinan jähmettymään jääkaappiin jo eilen, ja aamupalan jälkeen leivoimme maailman parhaita pipareita. Näitä pipareita voittanutta en ole vielä kohdannut! Taikina on hassun vaalea, mutta se ruskettuu jääkaapissa kummasti yön aikana. Olen vakuuttunut, että jotain taikaa siinä on 😉.


Lapset hoitivat painelun, itse kaulitsin taikinan ja siirtelin valmiit kuviot pellille, viihdytin vauvaa ja heittelin jauhoja joka väliin, etteivät piparit tartu pöytään.




Piparitaikinan pitää tietysti myös syödä. "Syöntimöykky" kasvoi pikku hiljaa leipomisen lomassa (kts. oikea alareuna).
Muotteja on mistä valita ja lähes kaikkia käytettiin. :) Meidän leipomisesta piparit eivät kyllä saavuta sisustuslehtitasoa, mutta ovat varmasti pienten ihan itse tekemiä ilman äidin kädenjälkeä.
Oli meillä ihan oikean ihmisenkin synttärit, joissa tonttuiltiin pitkin metsiä Suomi100 -rastiradalla kartta kädessä. Isompi luki jo taitavasti karttaa ja teki meille reittisuunnitelmat, keskimmäinen koetti näyttää mahdollisimman tontulta, jotta joku erehtyisi häntä sellaiseksi luulemaan ja pienin nukkui onnellisena Manducassa. Mahdottoman lystiä ulkoilua oli! 

Synttäreillä on toki oltava täytekakku, kuten keskimmäisemme toivoi, ja vaikken mikään kakuntekijä olekaan, niin vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta tästä tuli ihan parhaan makuinen synttärikakku aikoihin. Makuina kakussa olivat mustikat, vadelma ja kinuski. Illalla miehen hipsiessä kotiin töistä kutsuin sohvalla linnan juhlia tuijottavat ja viltistä kinastelevat pojat synttärikakulle ja -mehulle. Maistui!
Suomi100 -kakku mustikkavadelma- ja kinuskimousseilla täytettynä. Päällä vain kermaa. Yksinkertaiset maut ovat parhaita! Onnea Suomi!

...ja mahtuu tähän päivään myös imurointia (koiran karvat ovat tippuneet tehokkaasti leikkauksen jälkeen..), lasten hermoja raastavaa kinastelua, lievähköä stressitason nousua kaiken tapahtuessa yhtä aikaa itkevän vauvan kanssa ja koiramummon pissitystä, jatkuvaa tavaroiden järjestelyä, keittiön siivoamista ja myönnetään, myös kaupan valmisruokia. Siis ihan perusarkea juhlan keskellä. ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP3 Virpomisvitsan koristeet pääsiäisenä 2018

Joka vuosi ajattelen, että tämä vuonna tehdään vitsat ajoissa. Joka vuosi ne tehdään hiki hatussa illalla ennen virpomisaamua. Ja perinteistähän ei luovuta, joten tänään paperisilppu lentää ja EriKeeperiä löytyy jännittävistä paikoista meidän keittiössä (koska askarrellaan tässä perhekokoon suhteutettuna pienehkössä keittiössä). Höyhenet laitoin boikottiin eettisistä syistä, koska se valinta on helppo tehdä. Höyhenet on helppo jättää pois, eivätkä valmiit vitsat itke niiden perään. Sitä paitsi olen aina inhonnut niiden kiinnittämistä! Rautalankaa on lasten kanssa hankala kieputtaa, käytännössä sen teen aina minä, ja teipillä kiinnitetyt löytyvät virpomisreitiltä oksien jääden täyteen läpinäkyvää teippiä. Tänä vuonna meillä TOP 3 koristeeksi vitsoihin päätyivät: 1. Taitellut haitaramadot, tai ajankohtaisemmin karvamadot: Haitarimato tehdään liimaamalla kaksi paperisuikaletta L-kirjaimen muotoon ja sitten taittelemalla vuorotellen suikale toisen päälle. Loppuun taas tilkka li

Rusetti-piñata ja helppo rusetinsolmimisohje

Ystäväni lapsella on tyttären 5-v synttäriteemana hauskasti rusetti. Tein sankarille lahjaksi paperimassasta piñatan, jonka hajoittamisesta omat lapset ovat koko tekoprosessin ajan haaveilleet. "Äiti, saanko lyödä ton mäsäksi?" on ollut usein kysytty kysymys viikon ajan, kun tämä on eri vaiheissaan ja työvälineineen "koristanut" meidän keittiönpöytä.  Aiemmin olen tehnyt jo jutun  omien lasten lohikäärme- ja autopiñatoista . Näitä on hauska tehdä! Piñata on koristeltu ruseteilla ja kultahileellä. Sisällöksi valitsin tällä kertaa kettukarkit ja pienet vaahtokarkit. Jätin ne pusseihinsa, mutta tein pusseihin pienet raot, jotta ilma pääsee ulos ja näin sain karkkipussit pienemmästä raosta mahtumaan piñatan sisään. Tästä piñatan teko alkaa: Erikeeperiä sekoitettuna lämpimään veteen, johon kastetaan sanomalehden suikaleet. Tämän jälkeen ne liimaillaan puhalletun ilmapallon päälle. Pallo kannattaa laittaa esim. rasian päälle, jottei se liimaudu pöytään. Tein ka

Sormiruokailijan äidinmaitoiset omenapiirakat

Tätä reseptiä varten tein pari epäonnistunuttakin kokeilua, jotka nekin kyllä upposivat meidän hyvin syövän pikkuneidin suihin hyvällä ruokahalulla. En ollut kuitenkaan itse tyytyväinen koostumukseen, mutta tämä kehittely tuntui nyt tuottavan tulosta. Varmasti olisin löytänyt ihan hyvän reseptin netin syövereistäkin, sillä tuskin olen ihan ainoa sormiruokakokkailija, mutta oikeasti minulle on helpompi nopeasti ruuan tekemisen ohessa testata äkkiseltään omaa päähänpistoani, kuin paneutua tutkimaan nettiä. Vähän oudoltahan tämä näin kirjoitettuna näyttää, mutta näin se vain on 😁. Muffinsseista tuli ihanan kuohkeita ja aidon muffinssin oloisia 😍. Ohje on tietysti sokeriton ja tehty mihinkäs muuhun, kuin omaan äidinmaitooni, jota pakastimesta kovaa vauhtia koetan hyötykäyttää. Omenamuffinssit äidinmaitoon  (n. 4 kpl) Puolikas banaani 1 kananmuna 3 rkl vehnäjauhoja 3 rkl vauvan hienoa kaurapuurojauhetta 1/4 tl eli ihan pieni ripaus leivinjauhetta 3 rkl äidinmaitoa 1 rkl ö