Siirry pääsisältöön

Ruokalappu (taskullinen) lapselle suihkuverhosta

Äitini avustuksella ja kaupan myymää ruokalappua tarkkailemalla aikaansaatiin ihan käyttökelpoisia ruokalappuja, ja vieläpä kierrätysmateriaalista! Tässä siis satavarma ohje ruokalapun tekoon. Tämä tehty vanhasta suihkuverhosta, joka on materiaalina helppo pitää puhtaana. Kun joka ruuan jälkeen pyyhkäisee rätillä myös ruokalapun, ei sitä tarvitse laittaa pesuun kovin usein :).


Kanttinauha on siis ilmeisesti sellaista kivaa nauhaa, joka siistii ja huolittelee tuon reunan. Vinokantti, jota tässä on käytetty, joustaa mukavasti niin, että se on helppo ommella tuollain kaarevasti. Käsittääkseni (korjatkaa erheeni!) vinokanttia voi myös itse leikata haluamastaan kankaasta, mutta se pitää leikata vinoon suhteessa kuteen suuntaan. Niinpä kangasta kuluu sillain ihan kivasti sen tekoon.




















Tarvikkeet:

- haluttu kangas (kierrätysmatsku käy hyvin!)

- vinokanttinauhaa

- ompelulanka

- malliksi käy esim. kertakäyttöruokalappu tms. Voi toki tehdä myös oman kaavan vaikkapa paperille (kaulan ympärysmitta meidän 8kk:lla 21 cm, ei ole lapussa niin tarkkaa, koska nauhoilla voi kiristää takaa)

TYÖOHJE:

1. Taita kangas. Aseta kaavan puolikas (/taitettu kaava tai ruokalappu)kankaalle niin, että lapun taite on kankaan taitteessa. Näin lapusta tulee symmetrinen.








2. Leikkaa haluamasi kokoinen tasku käyttäen apuna kaavan alaosaa tai juuri leikkaamaasi ruokalappua.







3. Harsi (=ompele isoin pistoin ja huolettomasti käsin, pura ommeltuasi koneella) tai kiinnitä nuppineuloin kanttinauha taskun suoraan reunaan. Nuppineulat kiinnitin itse liukkaan suihkuverhon vuoksi kuvan osoittamalla tavalla, ja ompelin neulojen teriä kohti, jotta neulat on helppo nyppiä pois.

--->ompele suoralla ompeleella kanttinauhan päältä













4. Aseta ommeltu tasku lapun alareunaan. Kiinnitä nuppineuloin/harsi kanttinauha lapun ulkoreunaan. (Liukasta kangasta käsiteltäessä ei lainkaan ole huono idea harsia. Ainakin neuloittaa saa aika tiuhaan, ja ommella varoen, jottei liukas kangas karkaa kanttinauhan sisältä kesken ompelun).

Älä laita nauhaa vielä lapun kaulaosaan!

---> ompele suoralla ompeleella kanttinauhaa pitkin.












5. Neulaa tai harsi kanttinauha lapun kaulaosaan niin, että molemmin päin nauhaa jää solmittavaksi (pituus ihan maun mukaan, itse tein aika pitkät, jotta menee isommallekin lapselle).


--> leikkaa kanttinauhan päät niin, että taittamaton kanttinauhan pää muistuttaa V-kirjainta --> ompele kanttinauhan päältä
















Valmis! Tähän ei kauaa aikaa tuhraannu, olettaen, että kone ei temppuile. Tulipa silti tehtyä mokia ekaa tehdessä;

- huoleton ja väljä neulaus, jonka johdosta liukas kangas karkasi ommellessa ja toiseen alakulmaan syntyi reikä kanttinauhan ollessa irtonainen kankaasta

- typerästi leikattu kanttinauha, jonka johdosta kaulaosaan tein nauhan kahdesta yhteen ommellusta kanttinauhan palasta. Eipä omassa käytössä haittaa!



















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP3 Virpomisvitsan koristeet pääsiäisenä 2018

Joka vuosi ajattelen, että tämä vuonna tehdään vitsat ajoissa. Joka vuosi ne tehdään hiki hatussa illalla ennen virpomisaamua. Ja perinteistähän ei luovuta, joten tänään paperisilppu lentää ja EriKeeperiä löytyy jännittävistä paikoista meidän keittiössä (koska askarrellaan tässä perhekokoon suhteutettuna pienehkössä keittiössä). Höyhenet laitoin boikottiin eettisistä syistä, koska se valinta on helppo tehdä. Höyhenet on helppo jättää pois, eivätkä valmiit vitsat itke niiden perään. Sitä paitsi olen aina inhonnut niiden kiinnittämistä! Rautalankaa on lasten kanssa hankala kieputtaa, käytännössä sen teen aina minä, ja teipillä kiinnitetyt löytyvät virpomisreitiltä oksien jääden täyteen läpinäkyvää teippiä. Tänä vuonna meillä TOP 3 koristeeksi vitsoihin päätyivät: 1. Taitellut haitaramadot, tai ajankohtaisemmin karvamadot: Haitarimato tehdään liimaamalla kaksi paperisuikaletta L-kirjaimen muotoon ja sitten taittelemalla vuorotellen suikale toisen päälle. Loppuun taas tilkka li

Rusetti-piñata ja helppo rusetinsolmimisohje

Ystäväni lapsella on tyttären 5-v synttäriteemana hauskasti rusetti. Tein sankarille lahjaksi paperimassasta piñatan, jonka hajoittamisesta omat lapset ovat koko tekoprosessin ajan haaveilleet. "Äiti, saanko lyödä ton mäsäksi?" on ollut usein kysytty kysymys viikon ajan, kun tämä on eri vaiheissaan ja työvälineineen "koristanut" meidän keittiönpöytä.  Aiemmin olen tehnyt jo jutun  omien lasten lohikäärme- ja autopiñatoista . Näitä on hauska tehdä! Piñata on koristeltu ruseteilla ja kultahileellä. Sisällöksi valitsin tällä kertaa kettukarkit ja pienet vaahtokarkit. Jätin ne pusseihinsa, mutta tein pusseihin pienet raot, jotta ilma pääsee ulos ja näin sain karkkipussit pienemmästä raosta mahtumaan piñatan sisään. Tästä piñatan teko alkaa: Erikeeperiä sekoitettuna lämpimään veteen, johon kastetaan sanomalehden suikaleet. Tämän jälkeen ne liimaillaan puhalletun ilmapallon päälle. Pallo kannattaa laittaa esim. rasian päälle, jottei se liimaudu pöytään. Tein ka

Sormiruokailijan äidinmaitoiset omenapiirakat

Tätä reseptiä varten tein pari epäonnistunuttakin kokeilua, jotka nekin kyllä upposivat meidän hyvin syövän pikkuneidin suihin hyvällä ruokahalulla. En ollut kuitenkaan itse tyytyväinen koostumukseen, mutta tämä kehittely tuntui nyt tuottavan tulosta. Varmasti olisin löytänyt ihan hyvän reseptin netin syövereistäkin, sillä tuskin olen ihan ainoa sormiruokakokkailija, mutta oikeasti minulle on helpompi nopeasti ruuan tekemisen ohessa testata äkkiseltään omaa päähänpistoani, kuin paneutua tutkimaan nettiä. Vähän oudoltahan tämä näin kirjoitettuna näyttää, mutta näin se vain on 😁. Muffinsseista tuli ihanan kuohkeita ja aidon muffinssin oloisia 😍. Ohje on tietysti sokeriton ja tehty mihinkäs muuhun, kuin omaan äidinmaitooni, jota pakastimesta kovaa vauhtia koetan hyötykäyttää. Omenamuffinssit äidinmaitoon  (n. 4 kpl) Puolikas banaani 1 kananmuna 3 rkl vehnäjauhoja 3 rkl vauvan hienoa kaurapuurojauhetta 1/4 tl eli ihan pieni ripaus leivinjauhetta 3 rkl äidinmaitoa 1 rkl ö