Siirry pääsisältöön

"Eimitääntekemistä" hetken selättäminen maustemaistiaisilla (ja pari muuta ideaa)


Lause, jota kuulee usein, vaikka lastenhuoneesta löytyy vimpaimia ja vempaimia, on puuhakirjaa aiheesta kuin aiheesta, taikamassaa, pakkosaada-leluja ja tätämäainaoontoivonu -pelejä, askartelutarvikkeita, minecraft- ja star wars -legoja jne jne. Lapsilla on käsittämätön kyky haluta aina jotain maailmanparastatavaraa, jota itsellä ei ole. Ja yhtä käsittämätön kyky ilahtua uudesta tavarasta hetkeksi ja sitten lopulta muuttaa se sellaiseksi ihan tavalliseksi rojuksi, mitä kaapit on jo pullollaan. Joskus asia on pakko saada, koska naapurin kaverillakin on, koulussa kaikilla on ja koska se vaan on siisteintä ikinä. Niin kauan, kunnes se on omassa hyllyssä.

Lapsilta puuttuu usein haluamisjarru. Ja se aikuisten pitää asentaa olemalla hankkimatta kaikkea, mistä se pieni ihminen haaveilee. Ja haaveilla saa! Haaveilu on parasta ikinä! Muistan itsekin vielä sen tunteen, kun joulun alla siskon kanssa lelukuvastoa selattaessa sai haaveilla (ja ympyröidä omia toiveita). Ja täsmälleen samalla keinolla, olemalla hankkimatta kaikkea haaveiltua, aikuinen voi opettaa sitä haaveilua ja unelmointia. Joskus toki on kiva saada jotain kauan toivottua ja pian oppia huomaamaan, että elämä ei siitä uudesta legopaketista mullistunutkaan kaikesta saamisen ilosta huolimatta. Ja sitten voi haaveilla jostain muusta.
Miten nämä musteet tähän liittyvätkään... kuva:Pixabay.com

Apua, nyt tämä teksti karkaa ihan väärille raiteille! Tästä haluamisjutusta voisi kirjoittaa kokonaan oman juttunsa, mutta nyt asiaan:

Entä sitten se "mulla ei oo mitään tekemistä"? Itsehän olen tosi ärsyttävä mutsi, ja vastaan usein "hienoa, mahtavaa! Siitä kannattaa nauttia!" ja saan vastaani ärtyneen naaman ja muutaman vastalauseen. Usein annan ajan kulua, ennen kuin alan ehdotella jotain aktiviteetteja. On ihanaa, että lapsuuteen kuuluu näitä tylsiä hetkiä, usein niistä syntyy hauskojakin ideoita! Seuraavassa muutama helppo sisätiloihin soveltuva idea ilman leluja, ulkonahan tällaista "ongelmaa" harvoin edes on.. (ja kaikki ruutuihin liittyvä on nyt tarkoituksella jätetty tästä pois.)

Tällaisia ideoita meidän "mullaeioomitääntekemistä" -hetkinä on syntynyt:


  • Vieraspatjalla leikkiminen : perinteinen juttu, mutta aina toimiva oli lapsen ikä melkein mikä vain. Patja voi olla osa temppurataa (juu, meillä saa hyppiä sohvalla), se voi toimia pikkuautojen liukumäkenä tai hyppyrinä, siitä voi tehdä majan tai veljen voi kääriä siihen kuin kääretorttuun. (Voi sillä laskea portaitakin, mutta sen ikävä äiti kyllä taitaa kieltää, sen verran näyttää hurjalta touhulta..😁)

  • Lehteen piirtely: tarvitaan sanoma-/aikakauslehti ja kynä, mieluusti musta ohutkärkinen tussi. Piirrellään höpsöjä juttuja kuvissa olevien ihmisten naamaan tai muutoin kuvaan. Meillä poitsut ovat molemmat ennen kouluikää alkaneet myös oma-aloitteisesti tarkkailla tekstin kirjaimia, ovat ympyröineet nimensä kirjaimia, värittäneet otsikoista isofonttisia kirjaimia ja leikkikirjoittaneet tekstin päälle kirjaimia matkien. Eli toisin sanoen tutustuneet itse kirjaimiin. 

  • Mitä ajattelen-leikki sopii laiskoihin hetkiin, sillä sen aikana voidaan rauhassa rötköttää sohvannurkassa. Ideana on välitä jokin tilassa kaikille näkyvä asia, ja muut koettavat arvata sen kysymällä kysymyksiä, joihin voi vastata vain "kyllä" tai "ei". Tyyliin "onko se musta?" Tämä on myös loistava leikki automatkoille.

  • Maustemaistiaiset on meidän perheen hittijuttu. Jokainen saa lautasen, johon esittelijä, eli äiti, laittaa pienen silauksen useaa eri maustetta, toki siis kertoen mitä nämä ovat. Meillä ollaan tosi rohkeita maistamaan uuttakin, toki maitolasi vieressä neutraloimassa tujut maut. Suosikkeja mauiksi ovat olleet oregano, ranskanperunamauste, appelsiinisokeri (ylläri!), valkosipuli ja makea chilirouhe. Pippureitakin on maisteli yhä uudelleen ja eri yrttienkin maut ovat tuttuja. Mahtava tapa totutella myös eri makuihin!
  • Autoradan piirtäminen on ollut hyvää viihdykettä myös reissuilla, joissa leluja ei ole muutamaa pakollista pikkuautoa enempää ollut mukana. Paperia ja kyniä, ehkä teippiä ratojen yhteen laittamista varten ja tadaa, autoilla on taas kiva leikkiä! Paperin puuttuessa rataa liikenneympyröineen ja poliisilaitoksineen on piirretty myös pahvilaatikoihin, sanomalehteen tai mainospostiin.

  • Poikien spesiaali: TITI-LEIKKI on yksi veljesten keskinäisistä höpsöttelyleikeistä, joita syntyy kun eioomitääntekemistä. Titissä toinen menee peiton alle myttyyn ja on siis TITI. Titi sanoo "Titi" ja pomppii eteenpäin toista jahdaten, sellaisena pienenä myttynä peiton alla. Jos saa toisen kiinni, Titi syö hänet ja molemmat nauraa kikattavat peitossa kunnes vuoro vaihtuu. Sarjassamme "omituiset leikit" 🤣.
Hauskoja tylsiä hetkiä kaikille! 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP3 Virpomisvitsan koristeet pääsiäisenä 2018

Joka vuosi ajattelen, että tämä vuonna tehdään vitsat ajoissa. Joka vuosi ne tehdään hiki hatussa illalla ennen virpomisaamua. Ja perinteistähän ei luovuta, joten tänään paperisilppu lentää ja EriKeeperiä löytyy jännittävistä paikoista meidän keittiössä (koska askarrellaan tässä perhekokoon suhteutettuna pienehkössä keittiössä). Höyhenet laitoin boikottiin eettisistä syistä, koska se valinta on helppo tehdä. Höyhenet on helppo jättää pois, eivätkä valmiit vitsat itke niiden perään. Sitä paitsi olen aina inhonnut niiden kiinnittämistä! Rautalankaa on lasten kanssa hankala kieputtaa, käytännössä sen teen aina minä, ja teipillä kiinnitetyt löytyvät virpomisreitiltä oksien jääden täyteen läpinäkyvää teippiä. Tänä vuonna meillä TOP 3 koristeeksi vitsoihin päätyivät: 1. Taitellut haitaramadot, tai ajankohtaisemmin karvamadot: Haitarimato tehdään liimaamalla kaksi paperisuikaletta L-kirjaimen muotoon ja sitten taittelemalla vuorotellen suikale toisen päälle. Loppuun taas tilkka li

Rusetti-piñata ja helppo rusetinsolmimisohje

Ystäväni lapsella on tyttären 5-v synttäriteemana hauskasti rusetti. Tein sankarille lahjaksi paperimassasta piñatan, jonka hajoittamisesta omat lapset ovat koko tekoprosessin ajan haaveilleet. "Äiti, saanko lyödä ton mäsäksi?" on ollut usein kysytty kysymys viikon ajan, kun tämä on eri vaiheissaan ja työvälineineen "koristanut" meidän keittiönpöytä.  Aiemmin olen tehnyt jo jutun  omien lasten lohikäärme- ja autopiñatoista . Näitä on hauska tehdä! Piñata on koristeltu ruseteilla ja kultahileellä. Sisällöksi valitsin tällä kertaa kettukarkit ja pienet vaahtokarkit. Jätin ne pusseihinsa, mutta tein pusseihin pienet raot, jotta ilma pääsee ulos ja näin sain karkkipussit pienemmästä raosta mahtumaan piñatan sisään. Tästä piñatan teko alkaa: Erikeeperiä sekoitettuna lämpimään veteen, johon kastetaan sanomalehden suikaleet. Tämän jälkeen ne liimaillaan puhalletun ilmapallon päälle. Pallo kannattaa laittaa esim. rasian päälle, jottei se liimaudu pöytään. Tein ka

Sormiruokailijan äidinmaitoiset omenapiirakat

Tätä reseptiä varten tein pari epäonnistunuttakin kokeilua, jotka nekin kyllä upposivat meidän hyvin syövän pikkuneidin suihin hyvällä ruokahalulla. En ollut kuitenkaan itse tyytyväinen koostumukseen, mutta tämä kehittely tuntui nyt tuottavan tulosta. Varmasti olisin löytänyt ihan hyvän reseptin netin syövereistäkin, sillä tuskin olen ihan ainoa sormiruokakokkailija, mutta oikeasti minulle on helpompi nopeasti ruuan tekemisen ohessa testata äkkiseltään omaa päähänpistoani, kuin paneutua tutkimaan nettiä. Vähän oudoltahan tämä näin kirjoitettuna näyttää, mutta näin se vain on 😁. Muffinsseista tuli ihanan kuohkeita ja aidon muffinssin oloisia 😍. Ohje on tietysti sokeriton ja tehty mihinkäs muuhun, kuin omaan äidinmaitooni, jota pakastimesta kovaa vauhtia koetan hyötykäyttää. Omenamuffinssit äidinmaitoon  (n. 4 kpl) Puolikas banaani 1 kananmuna 3 rkl vehnäjauhoja 3 rkl vauvan hienoa kaurapuurojauhetta 1/4 tl eli ihan pieni ripaus leivinjauhetta 3 rkl äidinmaitoa 1 rkl ö